Wethouder Bosland eet samen met de leerlingen een gezonde vegetarische kapsalon.
Wethouder Bosland eet samen met de leerlingen een gezonde vegetarische kapsalon. Suze Thung

Gezond genieten van warme lunch op school

Leerlingen van OBS De Wereld aten op 29 maart samen met wethouder Bosland voorlopig hun laatste wekelijkse warme lunch in het Huis van de Wijk de Nude. Gedurende zes maanden kregen zij elke dinsdag een gezonde warme maaltijd, gecombineerd met korte lessen over voedsel.

“Voor veel van onze leerlingen is deze warme maaltijd een welkome aanvulling. Niet alle kinderen komen na een gezond ontbijt op school. Bovendien vinden ze het lekker. We zagen dat de bordjes bijna altijd opgingen!” zegt Monique Delno, directrice van openbare basisschool De Wereld in de Nude.

Op dinsdag 29 maart kwam er een einde aan een proef van de gemeente om groep 6, 7 en 8 en de schakelklas van deze school een gezonde warme lunch aan te bieden. Sinds oktober aten de leerlingen elke dinsdagmiddag warm in het Huis van de Wijk de Nude.  Naast de wekelijkse warme lunch kregen de leerlingen ook elke maand een korte, speelse les over voedsel en gezondheid. Deze lessen waren erg populair onder de kinderen.

Het doel was om te onderzoeken of deze aanpak positief werkt om kinderen gezond te leren eten. Bovendien krijgen deze kinderen op deze manier minimaal één gezonde maaltijd per dag. Tijdens deze periode is naar voren gekomen dat de leerlingen erg enthousiast zijn en dat er veel lol is tijdens de maaltijden. Door samen te eten leerden de kinderen nieuwe smaken kennen en kwamen ze erachter hoe lekker een gezonde maaltijd kan zijn.

De effecten van de pilot zijn gemonitord en worden in kaart gebracht. Voor de laatste warme lunch mochten de leerlingen van tevoren stemmen welke lunch ze het lekkerst vonden. De vegetarisch gezonde kapsalon kwam daarbij op nummer één. Wethouder Leo Bosland, die afgelopen dinsdag dus samen met de kinderen aan de kapsalon zat: “Als de resultaten inderdaad zo positief zijn als het nu lijkt, gaan we kijken of in de toekomst meer kinderen een warme lunch kunnen aanbieden, op deze school of op andere scholen.”

Dit initiatief is een unieke samenwerking tussen OBS de Wereld, het Huis van de Wijk de Nude van Solidez, de tussenschoolse opvang Kinderstralen, het Buurtbedrijf NuDe Toekomst en de gemeente Wageningen.