HUB Voeding en Gezondheid

De HUB Voeding en Gezondheid brengt initiatieven samen in de Nude op het gebied van voeding en gezondheid. Want met samenwerking kunnen we veel meer bereiken!
En als we samenwerken, wordt het starten van nieuwe initiatieven makkelijker.

  • HUB Voeding en Gezondheid
  • Project Duurzaam voedsel verbindt de Nude
  • Project Warme Schoollunch

HUB Voeding en Gezondheid

Zouden we de wijk als buurtboerderij kunnen zien? Een wijk waar overal eetbaar groen aanwezig, plekken waar je fruit kunt plukken en direct eten, openbare moestuinen, een wijk met volop sportmogelijkheden.
Of een wijk met minder voedselverspilling, met kookworkshops uit verschillende culturen met aandacht voor gezonde voeding?

In de startfase (initiatiefase) van de hub heeft Buurtbedrijf NuDe Toekomst in januari 2020 een brainstormsessie georganiseerd over hub, zijn bestaande en nieuwe initiatieven in kaart gebracht en is er een inventarisatie gemaakt van alle samenwerkingspartners. Dit is het startpunt van de samenwerking tussen verschillende initiatieven. Nu gaan we kijken hoe we dit verder vorm en vervolg kunnen geven; welke initiatieven kunnen we gaan neerzetten in de wijk en hoe kunnen die samen werken met bestaande initiatieven.

Vind jij het leuk om mee te brainstormen over het vervolg van de Hub Voedsel en Gezondheid en / of om plannen uit te voeren? Neem dan contact op met Jolanda van der Meijde, jolanda@nudetoekomst.nl – 06 24 77 56 68

De Hub Voeding en Gezondheid is een initiatief van het Buurtbedrijf NuDe Toekomst en de gemeente Wageningen.

Bron: Transitiereizen en Ground8

PROJECT Duurzaam voedsel verbindt de Nude

In opdracht van de Gemeente Wageningen zijn Buurtbedrijf NuDe Toekomst en Stichting Greendish (www.greendish.nl) in augustus 2020 begonnen met een project om het voedselaanbod en de voedselconsumptie in de Wageningse wijk De Nude duurzamer en gezonder te maken. Er is gestart met de Hoogvliet, en zijn nu ook gesprekken met de Nudehof.

In dit project is  gekeken naar de huidige behoeften, houding, kennis en motivatie van bewoners om duurzaam en gezond te eten. Dit project richt zich daarnaast op het voedselaanbod, voedselverspilling en de afvalstromen bij supermarkt Hoogvliet in De Nude.

Voor uitgebreide informatie: DUURZAAM VOEDSEL VERBINDT DE NUDE – Greendish

Verspillingsvrije week bij de Hoogvliet

Project Warme Schoollunch

Gemeente Wageningen vindt het belangrijk dat alle kinderen gezond eten. Om te stimuleren dat kinderen nog gezonder eten start de gemeente daarom  op basisschool OBS de Wereld in de wijk de Nude de pilot  Warme Schoollunch.

Tijdens de pilot krijgen kinderen uit groep 6 tot en met groep 8 voor 5 maanden één keer per week een warme schoollunch . Door deze lekkere gezonde lunch vol groenten en fruit, leren kinderen een gevarieerder eten.. Het doel van deze pilot is dan ook om gezond eetgedrag bij kinderen in de wijk te bevorderen. Bij de bereiding van deze lunch worden zo veel mogelijk lokale producten gebruikt, om de lunches zo duurzaam mogelijk te maken en de lokale ondernemers te ondersteunen.

In deze pilot zijn meerdere partijen betrokken. Het Buurtbedrijf coördineert . Zij zijn daarbij ook het aanspreekpunt voor de ouders.

Wanneer de eerste maaktijd wordt geserveerd is nog afhankelijk van de maatregelen rondom Corona.

De warme lunch kan helaas nog niet doorgaan, maar de kinderen krijgen wel een erg leuk tijdschrift over gezonde voeding!

Foto impressie brainstorm bijeenkomst HUB Voedsel en Gezondheid

Daarnaast kan de Hub Voedsel en Gezondheid ‘gezonde’ catering verzorgen, zoals een veganistische syrische maaltijd. koffie en thee verzorgen bij bijeenkomsten met gezonde zelfgebakken koekjes.